FIRAT DERNEĞİ’NİN 2020 YILININ SON ÇEYREĞİNDEKİ İNSANİ EYLEMLERİ

Suriye’nin kurtarılmış kuzeyindeki silahlı kuvvetlerdeki insani yardım ekipleri geçen yıl çok sayıda yerinden edilmiş kişiye yardım etti.
Geçtiğimiz Ekim ayında İdlib’in kuzey kırsalındaki Salqin’de üç gün süren bir şenlikle çocuklarla oyunlar oynandı, 50’den fazla çocuğa oyuncak ve kıyafet dağıtıldı. Fırat Kalkanı bölgesinde ‘‘Anda’’ Derneği ile 100 yetim çocuğa 3 gün eğlence etkinliği düzenledik ve 12 bin yetim çocuğa ayakkabı dağıttık. Zeytin Dalı Bölgesi, Halep kırsalında “Bir Paket Mutluluk” Derneği ile özel ihtiyaç sahibi kişiye 60 adet tekerlekli sandalye temin ettik. Halep kırsalında ve İdlib’de şenlik havasında çocuklara hediyeler dağıtıttık ve ihtiyaç sahipleriyle 20 bin porsiyon yemek paylaştık.
Geçtiğimiz Kasım’da, derneğimiz tarafından, İdlib ve Fırat Kalkanı bölgesindeki kamplara, Halep kırsalındaki Bazaa kampına 400 gıda sepeti dağıtıldı ve kırsaldaki Karat Kobri kampındaki hasta ve taşınamayanların ihtiyaçlarını karşılamak için 15 bin ekmek paketi dağıtıldı. Ve ayrıca ısınma problemini çözmek adına çadırlara ısıtıcı dağıttıldı. Azaz, Afrin kırsalında Mahmudiye kampları ve Cenderes’deki Deir Ballut kamplarında çadırlara izolatör sağlamanın yanı sıra, Afrin kırsalındaki Taranda 2 kampında 300 gıda paketi dağıttık.
Aralık ayı boyunca Afrin’in Mahmudiye bölgesindeki Nahr kampına 200 yemek sepeti dağıttık. Cerablus kırsalındaki Zoğra kampında 500 aileye ekmek, Efrîn’de 700 şehit ailesine gıda pakeyi ve ısıtma malzemesi dağıttık. Ekiplerimiz, Azaz kırsalındaki Qara Kobri kampında çocukların özel ihtiyaçlarını (bebek maması, özel içerikli gıda, bebek bezi, ilaç, ) karşıladı ilaveten Salqin şehrinde, özel ihtiyaçları olan bireylerin hizmet aldığı bir merkezin ısıtma sistemini de genişletti. Afrin’deki 19 barınma merkezinde Covid 19 salgını nedeniyle hijyen sepetleri, maskeler ve sterilizasyon malzemelerini dağıtıldı. Ekibimiz, zorlu kış koşullarına karşı Saha kampında kışlık ayakkabı ve mont, Al-Rai’de yerinden edilmiş kişilere ve Mariamin bölgesindeki 500 aileye gıda paketi (kışlık erzak), kışlık mont ve battaniyeler dağıttı. Aynı ay içinde sosyo-psikolojik rehabilitasyon, çocukların kendilerini geliştirmelerini ve kendilerini korumayı, savunmayı öğrenmelerini desteklemek adına bir karate turnuvası düzenledik. Halep kırsalında öğretmenlere yönelik koruma eğitimi eğitimi düzenledik.
Kuzey Suriye’nin, çoğu yerinden edilmiş kişilerden oluşan, yaklaşık 4 milyon sivile ev sahipliği yapması dikkat çekicidir. Ne yazık ki çoğu kişi bir dizi kaplarda, bölgeye rastgele dağılmış halde yaşamakta. Yerindene dilmiş kişiler iş olanaklarının yetersizliği altında yaşamakta ve yüksek yaşam maliyetinin ortasında, asgari geçim gereksinimlerinden yoksundur.
Maalesef, 2012 den beri Suriye’nin kuzey kesimindeki yerinden edilmis insanlar, temel insan haklarindan ve sosyal refah ilkelerinden yoksundurlar. Fırat Derneği olarak sizlerin destekleriyle yaşam koşullarını iyileştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.